Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Black-gray-white barcode based on error correction data encoding

Tytuł:
Black-gray-white barcode based on error correction data encoding
Autorzy:
Dychka, Ivan
Sulema, Olga
Data publikacji:
2019
Słowa kluczowe:
barcoding
multicolored barcodes
Galois fields
noise immunity
error correction
kodowanie kreskowe
wielokolorowe kody kreskowe
pola Galois
odporność na zakłócenia
błąd połączenia
Język:
angielski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The paper presents an approach based on using barcodes with three color gradations (white, gray, and black) instead of traditional black and white barcodes. Such three-color barcodes can be produced and read by using the same equipment as usual black and white barcodes, but due to the third color they have a higher information density. It is shown in the paper that in order to ensure high reliability and accuracy of barcoded information reading, it is necessary to encode the data with a Reed-Solomon correction code which is capable of correcting multiple errors. The method of data encoding and decoding in the Galois field GF(3m), where m is the degree of an irreducible polynomial, is proposed. The noise immunity of the black-gray-white barcode capable of multiple errors correction based on Reed-Solomon code is analyzed and discussed as well.
Opracowanie rekordu ze środków MNiSW, umowa Nr 461252 w ramach programu "Społeczna odpowiedzialność nauki" - moduł: Popularyzacja nauki i promocja sportu (2021).

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies