Tytuł pozycji:
Zastosowanie wysokosprawnej chromatografii cieczowej do jednoczesnego oznaczania konserwantów i substancji słodzących w żywności
Pięć konserwantów i słodzików (kwas sorbowy, PhCOOH, kwas dehydrooctowy, acesulfam K i sacharynian sodu) dodano do żywności (chleb, żółta brzoskwinia, kiełbasa z szynki), ekstrahowano wodą (stężenie 0-160 mg/L) i z powodzeniem analizowano na obecność dodatków za pomocą wysokosprawnej chromatografii cieczowej (faza ruchoma MeOH, rozpuszczalnik AcONH₄) przy szybkości przepływu 1,0 mL/min i długości fali detekcji 230 nm.
Five preservatives and sweeteners (sorbic acid, PhCOOH, dehydroacetic acid, acesulfame K and saccharin Na) were added to foods (bread, yellow peach, ham sausage), extd. with water (concn. 0-160 mg/L) and analyzed successfully by high-performance liq. chromatog. (mobile phase MeOH soln. of AcONH₄) atflow rate 1.0 mL/min and detection wavelength 230 nm for presence of additives.
Opracowanie rekordu ze środków MEiN, umowa nr SONP/SP/546092/2022 w ramach programu "Społeczna odpowiedzialność nauki" - moduł: Popularyzacja nauki i promocja sportu (2022-2023).