Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Food Safety and Supervision in IJHARS Activities®

The article presents the results of research concerning the assess the scale and type of irregularities found during the inspections conducted by IJHARS in 2017-2021. The research material was the results published by IJHARS, i.e. Annual Reports for 2017–2021. Notifications by category were taken into account. Food and food contact materials were taken into account in the statements. In subsequent years, the number of reported irregularities increased. It was shown that in each year the group of most frequently reported irregularities included meat and meat preparations; fish and fish preparations; fruits, vegetables and their preparations; and dietary supplements. A slight upward trend was found for fish and fish preparations, whereas a downward trend was found for the others. Fats and oils were a significant item in 2021.
W artykule przedstawiono prezentację wyników badań dotyczących oceny skali i rodzaju nieprawidłowości stwierdzanych podczas kontroli prowadzonych przez IJHARS w latach 2017-2021. Materiał badawczy stanowiły wyniki publikowane przez IJHARS, tj. Raporty roczne za lata 2017–2021. Uwzględniono zgłoszenia z podziałem na kategorie. W zestawieniach brano pod uwagę żywność oraz materiały mające kontakt z żywnością. W kolejnych latach wzrastała liczba zgłaszanych nieprawidłowości. Wykazano, że w każdym roku w grupie najczęściej zgłaszanych nieprawidłowości było mięso i przetwory mięsne; ryby i przetwory rybne; owoce, warzywa i ich przetwory oraz suplementy diety. W przypadku ryb i ich przetworów stwierdzono nieznaczną tendencję wzrostową, natomiast spadkową dla pozostałych. W 2021 roku znaczącą pozycję stanowiły tłuszcze i oleje.
Opracowanie rekordu ze środków MEiN, umowa nr SONP/SP/546092/2022 w ramach programu "Społeczna odpowiedzialność nauki" - moduł: Popularyzacja nauki i promocja sportu (2022-2023).

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies