Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Towaroznawcza ocena wpływu opakowania na jakość ciastek kruchych w aspekcie pomiaru zawartości wody

Tytuł:
Towaroznawcza ocena wpływu opakowania na jakość ciastek kruchych w aspekcie pomiaru zawartości wody
Autorzy:
Kowalska, M.
Janas, S.
Paździor, M.
Data publikacji:
2018
Słowa kluczowe:
opakowanie
zawartość wody
ciastko kruche
pomiar
masy
jakość produktu
packaging
water content
shortbread cookies
mass
measurement
product quality
Język:
polski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Celem pracy było zaproponowanie najkorzystniejszego rodzaju opakowania dla wybranych ciastek przechowywanych przez okres 30 dni. Jakość produktów określano poprzez pomiar wielkości absorpcji wilgoci przez ciastka typu: biszkopty, herbatniki o smaku waniliowym, herbatniki maślane oraz krakersy zależnie od sposobu i czasu ich przechowywania. Podczas testów wykorzystano 4 różne opakowania jednostkowe, takie jak: opakowanie fabryczne, zamykane opakowanie plastikowe typu box (PP o grubości 0,2 mm), folię spożywcza HDPE o grubości 10 mikrometrów, torbę papierową o gramaturze 80–120 g/m2. Badanie polegało na rejestrowaniu zmian masy każdego ciastka z założonym interwałem. W czasie testu utrzymywano stałe warunki klimatyczne w zakresie temperatury. Do pomiaru wykorzystano szybką metodę wykorzystującą wagę elektroniczną serii AS 220.R2 produkcji Radwag Wagi Elektroniczne. Pomiar masy każdego ciastka był realizowany z dokładnością 0,1 mg. Dla pomiarów masy zastosowano Standardowe Procedury Operacyjne (SOP) celem osiągnięcia rzetelnego i powtarzalnego wyniku. Badania pokazały, że najbardziej odpowiednim opakowaniem jest zamykane pudełko z tworzywa sztucznego. Zmiany masy umieszczonych w nim produktów po określonym okresie przechowywania były najmniejsze. Badania pokazały, że stosując różne rodzaje form opakowań, uzyskuje się różne wyniki mas produktów po określonym czasie przechowywania. Potwierdziło to, że na zmianę masy produktu zasadniczy wpływ ma opakowanie oraz wilgotność otoczenia, w jakim dane produkty są przechowywane.
The aim of the work was to propose the most advantageous type of packaging for selected cakes stored for a period of 30 days. Product quality was determined by measuring the amount of moisture absorbed by sponge cakes, vanilla biscuits, butter biscuits and crackers, depending on how and for how long they are stored. Four different types of packaging were used during the tests, such as: factory packaging, plastic box container (PP 0.2 mm thick), 10 micron thick HDPE food wrap, paper bag (paper density 80–120 g/m2). The study consisted of recording the weight changes of each cookie with the set interval. During the test, constant temperature conditions were maintained. The measurement was based on a rapid method using RADWAG-manufactured electronic balance of the AS 220.R2 series. Measurement of the weight of each biscuit was carried out with the accuracy of 0.1 mg. Standard Operational Procedures (SOP) were used for mass measurements to achieve a reliable and reproducible result. Research has shown that the most suitable packaging is a closed plastic box. Changes in the weight of products placed in it after the specified shelf life were the smallest. Studies have shown that using different types of packaging forms results in different masses of products after a certain storage period. This confirmed that the change in the weight of the product is mainly due to the packaging and storage humidity.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies