Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

High temperature transformation of iron-bearing minerals in basalt: Mössbauer spectroscopy studies

Tytuł:
High temperature transformation of iron-bearing minerals in basalt: Mössbauer spectroscopy studies
Autorzy:
Kądziołka-Gaweł, Mariola
Wojtyniak, Marcin
Klimontko, Joanna
Data publikacji:
2022
Słowa kluczowe:
basalts
high temperature affects
Mössbauer spectroscopy
Fe-bearing minerals
Język:
angielski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie  Pełny tekst  Link otwiera się w nowym oknie
The high temperature decomposition of basalt from Lower Silesia (Poland) was followed by Mössbauer spectroscopy investigation. The Fe content of the sample was ~9.0 at.%. The X-ray diffraction analysis shows that augite (37%) and olivine (12%) are major Fe-bearing mineral components. The sample also contains significant amount of anorthite (22%) and nepheline (17%). The sample was heated at various temperatures between 200o C and 1100o C for three hours. Up to a temperature of 500o C changes in contribution of Fe-bearing minerals are insignificant. Heating in the temperature range from 500o C to 1100o C leads to a systematic increase in contribution of iron oxides at the cost of contribution of silicate minerals, like augite and olivine. Mössbauer spectrum obtained after heating at 1100o C showed hematite as the main iron oxide phase. The ratio of Fe3+/Fetot in the non-heated sample was equal to 0.51 and after heating at 1100o C this ratio amounted to 0.89.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies