Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Heavy Metal Concentrations in the Muscle Tissues of Seven Commercial Fish Species from Sinop Coasts of the Black Sea

Tytuł:
Heavy Metal Concentrations in the Muscle Tissues of Seven Commercial Fish Species from Sinop Coasts of the Black Sea
Autorzy:
Ergönül, M. B.
Altindağ, A.
Data publikacji:
2014
Słowa kluczowe:
heavy metals
toxicity
seafood
metale ciężkie
toksyczność
owoce morza
Język:
angielski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie  Pełny tekst  Link otwiera się w nowym oknie
W pracy analizowano zawartość metali ciężkich w tkance mięśniowej siedmiu gatunków ryb (Alosa fallax nilotica, Engraulis encrasicolus, Merlangius merlangus Euxinus, Pomatomus saltator, trachurus trachurus, Mullus Barbatus, Scophthalmus maximus) z wybrzeży Morza Czarnego (Sinop, Turcja). Badane metale ciężkie to: cynk (Zn), miedź (Cu), żelazo (Fe), chrom (Cr), kadm (Cd) i ołów (Pb). Ponadto, wyniki badań z wybrzeży Sinop porównano z ostatnimi danymi uzyskanymi na obszarze Morza Czarnego w Turcji, tworząc w ten sposób bazę danych dla dalszych badań. Zawartość Fe okazała się najwyższa, podczas gdy zawartość Cd była najniższa w przypadku wszystkich gatunków ryb, spośród wszystkich badanych metali. Stwierdzono, że stężenie Fe, Cu i Zn były wyższe niż Cd i Pb we wszystkich badanych gatunkach ryb. Poziomy Pb były wyższe od dopuszczalnych we wszystkich gatunkach ryb, co wyraźnie wskazuje na to, że wybrzeże Morza Czarnego w okolicach Sinops jest mocno zanieczyszczone ołowiem.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies