Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Odporność błon polimerowych na działanie oleju mineralnego

Celem prowadzonych badań było określenie odporności błon z kauczuku butylowego i lateksu karboksylowanego kauczuku butadienowo-akrylonitrylowego na oddziaływanie wytypowanej grupy substancji chemicznych - olejów mineralnych. Odporność określano na podstawie badań właściwości sorpcyjnych błon, oznaczając ich równowagowe pęcznienie objętościowe w wytypowanym oleju. Stwierdzono, że w przypadku błon z lateksu XNBR nastąpiło około 25 % (z 0,04 do 0,03 ml/ml) zmniejszenie pęcznienia materiału zawierającego 5,0 cz. wag. nanonapełniacza w porównaniu z materiałem bez dodatku. W odróżnieniu od tego, materiały wykonane z IIR charakteryzowały się zdecydowanie większym pęcznieniem w oleju, zastosowanie nanonapełniacza również poprawiło ich odporność na działanie oleju.
The aim of the presented study was to determine the barrier properties of butyl rubber and carboxylated acrylonitrile butadiene rubber latex membranes against exposure to a selected group of chemical substances - mineral oils. The barrierity was assessed on the basis of sorptive properties of the membranes, by determining their equilibrium volume swelling in the particular oil. In the case of XNBR latex membranes, only small decrease of swelling was observed for materials without and with 5.0 phr nanofiller content, respectively. In contrast, materials produced from IIR were characterized by considerably higher swelling in oil, and the addition of nanofiller improved their resistance to oils.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies