Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Ocena zmian wybranych właściwości protez głosu przechowywanych w roztworze soli fizjologicznej na podstawie badań kąta zwilżania

Tytuł:
Ocena zmian wybranych właściwości protez głosu przechowywanych w roztworze soli fizjologicznej na podstawie badań kąta zwilżania
Autorzy:
Łagan, S.
Dul, N.
Data publikacji:
2016
Słowa kluczowe:
proteza głosowa
zwilżalność
swobodna energia powierzchniowa (SEP)
metoda Owensa-Wendta
bioreaktywność
wykres Zismana
voice prosthesis
wettability
free surface energy
Owens-Wendt method
Zisman's diagram
Język:
polski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie  Pełny tekst  Link otwiera się w nowym oknie
Obiektem badań jest proteza głosowa stała, zakładana przez lekarza, wykonana z dimetylpolysiloksanu, materiału biokompatybilnego, stosowana jako połączenie między tchawicą a przełykiem po całkowitej laryngektomii. Ocenie laboratoryjnej poddano parametry kąta zwilżania warstwy wierzchniej protezy oraz swobodnej energii powierzchniowej metodą Owens’a-Wendt’a po 10-ciu i 17-stu tygodniach przechowywania w roztworze soli fizjologicznej (0,9% NaCl), w temperaturze 40°C.
The object of the research is the voice prosthesis fixed, assumed by a doctor, made of dimetylpolysiloksanu, biocompatible material, used as a connection between the trachea and the esophagus after total laryngectomy. Laboratory parameters were assessed contact angle of the surface layer of the prosthesis and the surface free energy by Owens-Wendt equation after 10 and 17 weeks of storage hundred saline solution (0.9% NaCl) at 40 °C.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies