Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Wpływ biododatków na jakość proekologicznego smaru opracowanego zgodnie z planem eksperymentu wg metody Taguchiego

Tytuł:
Wpływ biododatków na jakość proekologicznego smaru opracowanego zgodnie z planem eksperymentu wg metody Taguchiego
Autorzy:
Drabik, Jolanta
Trzos, Magdalena
Kozdrach, Rafał
Iłowska, Jolanta
Data publikacji:
2021
Słowa kluczowe:
smary
smar ekologiczny
właściwości smarne
grease
ecological grease
lubricating properties
Język:
polski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Zastosowano metodę Taguchiego do opracowania smarów na bazie oleju z nasion Crambe abyssinica i z wykorzystaniem nowo opracowanych biododatków. Gwarantowało to uzyskanie smarów spełniających wymagania eksploatacyjne i jednocześnie ekologiczne. Przeprowadzono badania właściwości smarnych i stabilności strukturalnej smarów zaprojektowanych zgodnie z planem eksperymentu. Wynikiem analiz danych eksperymentalnych były prognozy właściwości smarów zależne od ich składu, co umożliwiło wytypowanie czynników o istotnym znaczeniu dla poprawy poszczególnych właściwości analizowanych środków smarowych.
The Taguchi method was used to develop greases based on com. Crambe Abyssinica Seed Oil modified by using newly developed additives (multifunctional, anti-corrosion and friction modifier). The lubricating properties and structural stability of 9 lubricants designed according to the expt. plan were tested. The forecasts of lubricant properties depending on their compn. were obtained. It allowed to identify factors significant for the improvement of lubricating properties.
1. Opracowanie rekordu ze środków MNiSW, umowa Nr 461252 w ramach programu "Społeczna odpowiedzialność nauki" - moduł: Popularyzacja nauki i promocja sportu (2021).
2. Projekt współfinansowany przez Unię Europejską ze środków Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego w ramach Programu Inteligentny Rozwój POIR 04.01.02-00-0004/16.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies