Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Zbadanie możliwości oznaczania początku czasu wiązania cementu na podstawie pomiaru szybkości wydzielania ciepła hydratacji metodą mikrokalorymetrii izotermicznej

Tytuł:
Zbadanie możliwości oznaczania początku czasu wiązania cementu na podstawie pomiaru szybkości wydzielania ciepła hydratacji metodą mikrokalorymetrii izotermicznej
Autorzy:
Bobrowicz, J.
Data publikacji:
2015
Słowa kluczowe:
cement
początek wiązania
metoda oznaczania
szybkość hydratacji
szybkość wydzielania ciepła
kalorymetria izotermiczna
initial setting time
determination method
hydration rate
heat evolution rate
isothermal calorimetry
Język:
polski
angielski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Opracowano metodę zastosowania krzywych szybkości wydzielania ciepła hydratacji cementów, uzyskanych metodą kalorymetrii izotermicznej, do wyznaczania początku czasu wiązania. Doświadczeniami objęto zakres temperatur od 3°C do 20°C, a uzyskane wyniki porównano z pomiarami metodą normową, aparatem Vicata. Analiza korelacji tych wyników dała współczynnik determinacji na poziomie R2=0,99. Wyniki tych badań dowodzą, że metodę opartą na krzywych szybkości wydzielania ciepła hydratacji cementów można stosować do określania początku wiązania cementów w podanym zakresie temperatur.
The method of the heat evolution rate curves of cement hydration, determined by isothermal calorimetry, used for initial setting time assessed, was tested. Experiments covered the temperature range from 3°C to 20°C, and the results were compared with the standard Vicat's method measurements. The correlation analysis of results of new method gives the determination coefficient R2 equal about 0.99. The obtained results were showing that the new method based on the heat evolution rate curves of cement hydration, determined by isothermal calorimetry, can be used for initial setting time determination, at the given temperature range.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies