Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Blaski i cienie badań inkluzji fluidalnych w skałach z obszaru Polski

Tytuł:
Blaski i cienie badań inkluzji fluidalnych w skałach z obszaru Polski
Autorzy:
Jarmołowicz-Szulc, Katarzyna
Data publikacji:
2025
Słowa kluczowe:
inkluzje płynne
mikrotermometria
Karpaty
Niziny Polskie
fluid inclusions
microthermometry
Carpathians
Polish Lowlands
Język:
polski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie  Pełny tekst  Link otwiera się w nowym oknie
Fluid inclusion (FI) studies in minerals from different rocks from the Carpathians and the other regions of Poland have been conducted for over thirty years. The minerals under studies (mostly quartz, carbonates, anhydrite, fluorite) build the sedimentary rocks and constitute their cements, being at present localized either at the surface, or in boreholes. Apart from the technological preparing, fluid inclusion analyses comprised ’’fluid inclusion petrography ” and microthermometric measurements. They resulted in homogenization, ice melting and eutectic temperature values, which were later recalculated using standard FI computing methods. The final results, such as the characteristics of fluids filling the inclusions, trapping and pressure-temperature conditions, are widely discussed and interpreted from a diagenetic and genetic point of view.
Opracowanie rekordu ze środków MNiSW, umowa nr POPUL/SP/0154/2024/02 w ramach programu "Społeczna odpowiedzialność nauki II" - moduł: Popularyzacja nauki (2025).

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies