Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Wpływ dojrzewania kompostu na zmianę zawartości wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych (WWA)

Tytuł:
Wpływ dojrzewania kompostu na zmianę zawartości wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych (WWA)
Autorzy:
Baran, S.
Oleszczuk, P.
Data publikacji:
2005
Słowa kluczowe:
węglowodory aromatyczne
kompost
Język:
polski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Celem pracy było określenie w jakim stopniu proces dojrzewania kompostu otrzymanego z osadu ściekowego z dodatkiem trocin i pyłu lotnego, wpływa na zmianę zawartości wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych (WWA). W badaniach zastosowano kompost otrzymany z samego osadu ściekowego, osadu z dodatkiem trocin (20% w/w) oraz osadu z udziałem pyłu lotnego w ilości 20 i 30% w/w. Proces dojrzewania prowadzono przez okres 100 dni. Jakościową i ilościową analizę WWA prowadzono na chromatografie cieczowym z detektorem UV.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies