Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Evaluation of the effect of rotational speed and rheological nature on heat transfer of complex fluid between two cylinders

Tytuł:
Evaluation of the effect of rotational speed and rheological nature on heat transfer of complex fluid between two cylinders
Autorzy:
Benmansour, Abdeljalil
Laidoudi, Houssem
Data publikacji:
2024
Słowa kluczowe:
mixed convection
rheological behavior
steady simulation
CFD
nusselt number
Język:
angielski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie  Pełny tekst  Link otwiera się w nowym oknie
This paper presents numerical results for flow behavior between a cold inner cylinder and a hot outer cylinder. Both cylinders are placed horizontally. The space separating the two compartments is completely filled with a fluid of a complex rheological nature. In addition, the outer container is subjected to a constant and uniform rotational speed. The results of this work were obtained after solving the differential equations for momentum and energy. The parameters studied in this research are: the intensity of thermal buoyancy, the speed of rotation of the outer container and the rheological nature of the fluid. These elements are expressed mathematically by the following values: Richardson number (Ri = 0 and 1), Reynolds number (Re = 1 to 40), power-law number (n = 0.8, 1 and 1.4) and Prandtl number (Pr = 50). The results showed that the speed of rotation of the cylinder and the rheological nature of the fluids have an effective role in the process of heat transfer. For example, increasing the rotational speed of the enclosure and/or changing the nature of fluid from shear thickening into shear-thinning fluid improves the thermal transfer rate.
Opracowanie rekordu ze środków MNiSW, umowa nr POPUL/SP/0154/2024/02 w ramach programu "Społeczna odpowiedzialność nauki II" - moduł: Popularyzacja nauki (2025).

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies