Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Badania modelowe przepływu stali w kadzi pośredniej z wykorzystaniem metody Laser Doppler Anemometry (LDA)

Tytuł:
Badania modelowe przepływu stali w kadzi pośredniej z wykorzystaniem metody Laser Doppler Anemometry (LDA)
Autorzy:
Warzecha, M.
Data publikacji:
2013
Słowa kluczowe:
odlewanie ciągłe
kadź pośrednia
continuous casting
tundish
Język:
polski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Artykuł przedstawia wyniki pomiarów pola przepływu cieczy wykonanych na modelu wodnym jednowylewowej kadzi pośredniej. Eksperymentalne pomiary pola przepływu cieczy wykonano przy użyciu anemometru dopplerowskiego (Laser Doppler Anemometry, LDA) na modelu wodnym badanego urządzenia, w skali 1:3. Wyniki przeprowadzonych eksperymentów umożliwiły ocenę struktury przepływu ciekłej stali w badanej kadzi pośredniej oraz jej zmianę po wprowadzeniu do przestrzeni roboczej kadzi pośredniej podstrumieniowego regulatora przepływu.
This paper presents the results of laboratory investigations on liquid steel flow structure performed at the water model of a one-strand continuous casting tundish. Experimental measurements of a fluid flow has been performed with a Laser Doppler Anemometry (LDA) at the 1:3 scale water model of the investigated tundish. The results of the water model studies allowed to diagnose of a flow structure in the working space of investigated tundish and to evaluate the flow structure changes after installing into the tundish an flow control device.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies