Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Bakteriofagi - innowacyjny czynnik chroniący żywność

Tytuł:
Bakteriofagi - innowacyjny czynnik chroniący żywność
Autorzy:
Pycia, K.
Jaworska-Tomczyk, K.
Data publikacji:
2017
Słowa kluczowe:
bakteriofagi
bakterie
bezpieczeństwo mikrobiologiczne żywności
bacteriophages
bacteria
microbiological safety of food
Język:
polski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Obecnie znanych jest szereg metod oraz czynników stosowanych w celu utrwalenia oraz przedłużenia trwałości produktów spożywczych. Jednak zastosowanie większości z nich wywiera mniejszy lub większy wpływ na wartość odżywczą oraz właściwości organoleptyczne produktu. Dlatego poszukuje się metod małoinwazyjnych, naturalnych, a przy tym bezpiecznych i skutecznych w procesie utrwalania, szczególnie żywności o niskim stopniu przetworzenia. Środkiem łączącym w sobie powyższe cechy są bakteriofagi, czyli rozpowszechnione w przyrodzie wirusy, o silnym potencjale antybakteryjnym.
A number of methods and factors are being used currently to preserve and prolong the shelf life of food products. However, the use of the most of them exerts a lesser or greater impact on the nutritional value and organoleptic characteristics of products. Therefore, minimally invasive, natural, as well as safe and effective methods of preserving food, especially low-processed, are sought. The agent combining the above features are bacteriophages, which are common viruses, with strong antimicrobial potential.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies