Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Właściwości fungistatyczne naparów ziołowych wobec wybranych gatunków z rodzaju Fusarium

Tytuł:
Właściwości fungistatyczne naparów ziołowych wobec wybranych gatunków z rodzaju Fusarium
Autorzy:
Wyrostek, Jakub
Kowalski, Radosław
Data publikacji:
2021
Słowa kluczowe:
właściwości fungistatyczne
Fusarium
ekstrakt roślinny
fungistatic properties
genus fusarium
plant extracts
Język:
polski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Zbadano aktywność fungistatyczną naparów z ziół przeciwko wybranym grzybom z rodzaju Fusarium będących przyczyną chorób roślin uprawnych. Do otrzymania naparów wykorzystano kwiaty lawendy Lavandula angustifolia Mill., liście szałwii Salvia officinalis L., owoce kminku Carum carvi L., liście mięty pieprzowej Mentha × piperita L., koszyczki rumianku Matricaria chamomilla L. oraz owoce kopru włoskiego Foeniculum capillaceum Gilib. Aktywność fungistatyczną naturalnych preparatów biologicznych testowano na grzybach F. poae, F. oxysporum, F. culmorum oraz F. graminearum. Działanie inhibitujące otrzymanych naparów na wzrost grzybni testowanych patoge-nów badano zmodyfikowaną metodą dyfuzyjną. Wykazano, że aktywność badanych naparów zależała od gatunku rośliny oraz wrażliwości drobnoustrojów. Stwierdzono, że napary miętowe odznaczały się najwyższym stężeniem polifenoli (3500 mg/L) oraz wykazywały największą zdolność ograniczającą i hamującą testowane gatunki grzybów. Otrzymane wyniki świadczą o możliwości wykorzystania naparów ziołowych w ekologicznej ochronie roślin, a pozyskane napary stanowią alternatywę dla konwencjonalnych środków chemicznych.
Fungistatic activity of infusions of lavender flowers Lavandula angustifolia Mill., sage leaves Salvia officinalis L., caraway fruit Carum carvi L., peppermint leaves Mentha × piperita L., chamomile baskets Matricaria chamomilla L., and fennel fruit Foeniculum capillaceum Gilib against Fusarium poae, Fusarium oxysporum, Fusarium culmorum, and Fusarium graminearum was studied by a modified diffusion method. The activity of the studied infusions depended on the plant species and the sensitivity of microorganisms. The mint infusions had the highest concn. of polyphenols and showed the highest limiting and inhibiting capacity of the tested fungi. The herbal infusions were recommended to use in org. crop protection.
Opracowanie rekordu ze środków MNiSW, umowa Nr 461252 w ramach programu "Społeczna odpowiedzialność nauki" - moduł: Popularyzacja nauki i promocja sportu (2021).

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies