Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Zawartość zaczynu cementowego jako czynnik wpływający na wytrzymałość betonu na ściskanie i rozciąganie przy rozłupywaniu

Tytuł:
Zawartość zaczynu cementowego jako czynnik wpływający na wytrzymałość betonu na ściskanie i rozciąganie przy rozłupywaniu
Autorzy:
Śliwiński, J.
Tracz, T.
Data publikacji:
2013
Słowa kluczowe:
beton
zaczyn cementowy
zawartość zaczynu
współczynnik wodno-cementowy
wytrzymałość na ściskanie
wytrzymałość na rozciąganie
concrete
cement paste
paste content
water-cement ratio
compression strength
splitting tensile strength
Język:
polski
angielski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Badania obszernej grupy betonów o mocno zróżnicowanym składzie (trzy rodzaje cementu, cztery poziomy stosunku w/c i trzy poziomy zawartości zaczynu) wykazały, jak duży wpływ na dziewięciodniową wytrzymałość na ściskanie oraz rozciąganie przy rozłupywaniu wywiera objętość zawartego w nich zaczynu cementowego. Stwierdzono, że zależność wytrzymałości od zawartości zaczynu i stosunku w/c można wystarczająco dokładnie opisać funkcją liniową. Przeciętnie, bez względu na poziom stosunku w/c, wzrost zawartości zaczynu o 20 dm3/m3 powoduje zmniejszenie wytrzymałości na ściskanie o około 2.5 MPa. W przypadku betonów o mniejszej wytrzymałości (większym w/c) wzrost zawartości zaczynu ma znacznie większy wpływ na tę właściwość, niż betonów o wytrzymałości większej. Znaleziony wpływ zawartości zaczynu na wytrzymałość betonu ma tak duże znaczenie, iż powinien być uwzględniany w projektowaniu jego składu.
The study of high quantity of concretes with drastically differentiated composition (three types of cement, four levels of w/c ratio and three levels of paste content) has shown the significant influence on the compressive and splitting tensile strength of cement paste volume in this composite, after ninety days of hardening. It was establish that the relation between strength and paste content or w/c ratio can be sufficiently precisely interpreted as linear function. On the average, irrespectively of the value of w/c ratio, the increase of paste content of each 20 dm3/m3 causes at every time the decrease of strength by about 2.5 MPa. The paste content increase in the case of concretes with lower strength (higher w/c ratio) has much higher effect than on concrete with higher strength. The experimentally established effect of paste content on concrete strength is so significant that it should be taken into consideration at the stage of its composition designing.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies