Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Badanie wpływu wilgoci higroskopijnej i przemijającej na wartość opałową węgla pochodzącego z kopalń należących do Górnośląskiego Zagłębia Węglowego

Tytuł:
Badanie wpływu wilgoci higroskopijnej i przemijającej na wartość opałową węgla pochodzącego z kopalń należących do Górnośląskiego Zagłębia Węglowego
Autorzy:
Karbowska, B.
Idkowiak, J.
Wyrwas, B.
Data publikacji:
2018
Słowa kluczowe:
wilgoć higroskopijna
wilgoć przemijająca
węgiel kamienny
wartość opałowa węgla
Górnośląskie Zagłębie Węglowe
hygroscopic moisture
transient moisture
coal
caloric value
Upper Silesian Coal Basin
Język:
polski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Zaprezentowano wyniki badań próbek miału węgla kamiennego z 11 kopalń z Górnego Śląska, pobranych w okresie od stycznia 2014 r. do kwietnia 2015 r. Przeprowadzono analizę wpływu zawartości różnych postaci wilgoci (higroskopijna, przemijająca) znajdujących się w węglu na podstawowe parametry paliwa, w tym na wartość opałową. Wilgoć wpływała na wartość opałową paliwa i pośrednio zależała od zawartości pierwiastkowego węgla. Węgle o wyższym stopniu uwęglenia miały niższą zawartość wilgoci przemijającej i higroskopijnej. Wilgoć przemijająca była dużo wyższa od wilgoci higroskopijnej w tej samej próbce, stanowiła 70-90% wilgoci całkowitej. Pozostałą cześć stanowiła wilgoć higroskopijna. Przy zmieniającej się zawartości wilgoci przemijającej w próbkach wilgoć związana w węglu utrzymywała się na poziomie ok. 1,5%. Różne postacie wody występujące w węglu miały wpływ na jego parametry techniczne i wytrzymałościowe. Bardzo duże znaczenie dla parametrów jakościowych odgrywało pochodzenie węgla kamiennego.
Two-hundred-fourteen bituminous coal samples (grain diam. below 3 mm) from 11 Polish mines were studied for moisture and C contents and caloric values according to resp. stds. The caloric value increased with increasing C and with decreasing moisture contents.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies