Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

The Structural Stability of the Fe36 Co36 Si19 B5 Nb4 Bulk Amorphous Alloy

In this paper, the results of the investigation into the fractured surface microstructure of the amorphous samples of Fe36 Co36 Si19 B5 Nb4 in the shape of rods of diameters: 1 mm, 2 mm and 3 mm in the as-cast state are presented. The samples were prepared by injection of molten alloy into cooled copper dies. The process of diffusion in the investigated material has a different speed depending on the temperature gradient within the volume of the rod. The atomic diffusion leads to the creation of different zones within the rod fracture: the zone in contact with the copper die, the intermediate fracture zone, and the zone in the vicinity of the rod core; the three zones have been found to exhibit different amorphous structures.
W pracy przedstawiono wyniki badań mikrostruktury na powierzchni przełomów próbek Fe36 Co36 Si19 B5 Nb4 amorficznych w postaci prętów o średnicy 1 mm. 2 mm i 3 mm. w stanie po zestaleniu. Pręty wytworzono metodą wtłaczania ciekłego stopu do miedzianej, chłodzonej cieczą formy. Proces dyfuzji atomów w badanym materiale charakteryzuje się inną dynamiką w zależności od gradientu temperatury w objętości pręta. Wyróżnia się trzy wyraźnie widoczne strefy: od kontaktu z miedzianą formą, strefę przejściową oraz strefę opisującą rdzeń pręta. Każdą z wyróżnionych stref charakteryzują różne konfiguracje atomów w zakresie stanu amorficznego. Na podstawie badań stwierdzono, że w masywnych materiałach amorficznych występuje fluktuacja składu oraz gęstości w zależności od szybkości chłodzenia.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies