Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Kwasy chlorogenowe w produktach naturalnych oraz ich właściwości antyutleniające i przeciwdrobnoustrojowe

Tytuł:
Kwasy chlorogenowe w produktach naturalnych oraz ich właściwości antyutleniające i przeciwdrobnoustrojowe
Autorzy:
Kalinowska, M.
Wróblewska, A. M.
Gryko, K.
Data publikacji:
2017
Słowa kluczowe:
kwas chlorogenowy
właściwości biologiczne
zastosowanie w przemyśle spożywczym
chlorogenic acid
biological properties
application in the food industry
Język:
polski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Kwasy chlorogenowe to związki fenolowe pochodzenia naturalnego, obecne w wielu popularnych produktach spożywczych. Ze względu na ich aktywność antyutleniającą oraz przeciwdrobnoustrojową stanowią cenne substancje, które mogą znaleźć zastosowanie w przemyśle spożywczym, farmaceutycznym i innych jako konserwanty, antyutleniacze lub leki. Przedstawiono informacje dotyczące występowania oraz właściwości biologicznych kwasów 3-, 4- i 5-kawoilochinowych (kwasów chlorogenowych).
A review, with 53 refs., of occurrence and biol. properties of 3-, 4-, 5-caffeoylquinic acids.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies