Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Analiza chromatograficzna produktów reakcji iperytu siarkowego z odkażalnikiem ORO w obecności wody

Tytuł:
Analiza chromatograficzna produktów reakcji iperytu siarkowego z odkażalnikiem ORO w obecności wody
Autorzy:
Witkiewicz, Z.
Popiel, S.
Nalepa, T.
Rostkowski, A.
Data publikacji:
2001
Słowa kluczowe:
iperyt siarkowy
odkażalniki
analiza chromatograficzna
sulfur mustard
decontaminant
chromatographic analysis
Język:
polski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Prowadzono reakcję iperytu z odkażalnikiem ORO przy różnych ilościach iperytu i wody w temperaturze 20°C. Wyznaczono czasy połowicznego rozkładu iperytu oraz zidentyfikowano produkty powstające w wyniku odkażania. Stwierdzono, że ostatecznym produktem odkażania jest siarczek diwinylowy, jako produkt reakcji eliminacji. Występują również produkty reakcji substytucji dla stężeń iperytu większych od 0,1 mmola / ml ORO i zawartości wody większej niż około 10 %.
The reaction of sulfur mustard with decontaminant ORO at different amounts of iperyte and water at temperature 20°C was carried out. The half time decomposition of sulfur mustard a-as determined and the products originating as a result of the reaction were identified. It was established that the final product of the reaction is divinyl sulfide as the product of elimination reaction. For the sulfur mustard concentration higher than 0,1 mmol/ml ORO and water content higher than c-ca 10 % there the products of substitution reaction are also present.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies