Tytuł pozycji:
Zagadnienia oceny efektywności energetycznej prototypowego układu chłodniczego obsługującego chłodnię składową warzyw
Zastosowanie pośredniego systemu chłodzenia w układach chłodniczych obsługujących komory składowe warzyw bądź owoców można uznać za perspektywiczne rozwiązanie. Umożliwia on uzyskanie stabilnej temperatury towaru zbliżonej do temperatury krioskopowej, stabilną i wysoką wilgotność względną, pozwala także na uzyskanie efektu ciągłej regulacji wydajności chłodniczej przy zastosowaniu prostego i efektywnego ekonomicznie układu chłodniczego sterowanego w najprostszy sposób w sposób dyskretny (włącz-wyłącz). Z racji stosowania pośredniego układu chłodzenia – należy liczyć się z możliwością obniżenia efektywności energetycznej układu. W niniejszym artykule podjęto zagadnienie oceny efektywności energetycznej układu chłodniczego obsługującego małą komorę składową o pojemności około 10 ton warzyw.
The use of an indirect cooling system in refrigeration systems applied in vegetable or fruit cold storage chambers can be considered a long-term solution. It allows to obtain a stable temperature of the stored product close to the cryoscopic temperature, stable and high relative humidity, also allows to achieve the effect of continuous cooling capacity control using a simple and cost-effective refrigeration system controlled in the simplest way in a discreet way (on-off). Due to the use of an indirect cooling system – it may be taken into account the possibility of deterioration of the energy efficiency of the system. This article addresses the issue of energy efficiency evaluation of a refrigeration system applied in a small storage chamber of a capacity of approximately 10 tons of vegetables.
Opracowanie rekordu w ramach umowy 509/P-DUN/2018 ze środków MNiSW przeznaczonych na działalność upowszechniającą naukę (2018).