Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Optymalizacja bioprodukcji kwasu cytrynowego w hodowli wgłębnej Aspergillus niger prowadzonych w obecności Tweenu 80

Tytuł:
Optymalizacja bioprodukcji kwasu cytrynowego w hodowli wgłębnej Aspergillus niger prowadzonych w obecności Tweenu 80
Autorzy:
Kałuża, M.
Sadowski, Z.
Data publikacji:
2013
Słowa kluczowe:
optymalizacja
metoda Boxa-Wilsona
kwas cytrynowy
Tween 80
Aspergillus niger
optimization
Box-Wilson method
citric acid
Język:
polski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie  Pełny tekst  Link otwiera się w nowym oknie
Celem badań była maksymalizacja bioprodukcji kwasu cytrynowego w wgłębnych hodowlach A. niger prowadzonych w obecności Tweenu 80. Przeprowadzono optymalizację składu podłoża hodowlanego i warunków procesu fermentacji cytrynowej, korzystając z metody zaproponowanej przez Boxa i Wilsona. Wynikiem eksperymentu optymalizacyjnego był wzrost stężenia kwasu cytrynowego w prowadzonych hodowlach z 47,01 do 66, 37 g/dm3 oraz obniżenie zawartości białego cukru w nowo zdefiniowanym podłożu fermentacyjnym.
The aim of these experiments was to enhance the citric acid bioproduction in Aspergillus niger submerged cultures supplemented with Tween 80. To maximize the effect of citric acid fermentation, the optimization of culture medium and fermentation conditions was performed using a method proposed by Box and Wilson. The optimization result was the enhancement of citric acid concentration in fermentation broths from 47.01 to 66.37 g/dm3 and the reduction of sucrose in redefined fermentation medium.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies