Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Właściwości reologiczne wodnych roztworów mieszanin niejonowych i amfoterycznych środków powierzchniowo czynnych

Tytuł:
Właściwości reologiczne wodnych roztworów mieszanin niejonowych i amfoterycznych środków powierzchniowo czynnych
Autorzy:
Różański, J.
Data publikacji:
2013
Słowa kluczowe:
surfaktanty
reologia
redukcja oporów przepływu
surfactants
rheology
drag reduction
Język:
polski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie  Pełny tekst  Link otwiera się w nowym oknie
W pracy przedstawiono wyniki badań eksperymentalnych nad właściwościami reologicznymi roztworów wodnych mieszaniny dwóch surfaktantów amfoterycznego alkiloamidopropylobetainy (CAPB) i niejonowego dieta- noloamidu kwasów tłuszczowych oleju kokosowego (DEA). Wykazano, że właściwości reologiczne użytych w badaniach mieszanin silnie zależą od stosunku wagowego CAPB/DEA. Pomiary spadku ciśnienia przy przepływie użytych mieszanin surfaktantów w rurze pozwoliły ustalić, że obniżają one opory przepływów turbulentnych.
Rheological properties of aqueous micellar solutions of two surfactant mixtures: cocamidopropyl betaine (CAPB) amphoteric surfactant and dietha- nolamide (DEA) coco fatty acid nonionic surfactant were studied. It was demonstrated that rheological properties of mixtures used were strongly dependent on the weight ratio of CAPB/DEA. The measurements of pressure drop of surfactant mixtures showed that they had the drag reduction ability during turbulent flow.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies