Tytuł pozycji:
Zastosowanie chemometrii do kontroli jakości używek
Chemometria należy do działu chemii i łączy elementy statystyki, rachunku prawdopodobieństwa, matematyki i informatyki. Jest narzędziem umożliwiającym analizę wielowymiarowych danych i dokładną interpretację wyników. Znajduje zastosowanie w analityce chemicznej do kontroli jakości produktów spożywczych. W niniejszym artykule opisano zastosowanie narzędzi chemometrycznych do badań jakości popularnych używek: kawy, herbaty, wina oraz piwa. Przedstawiono wykorzystanie chemometrii do klasyfikacji używek, zależnie od ich rodzaju, pochodzenia geograficznego czy składu chemicznego.
Chemometrics is a field of chemistry. It combines the elements of statistics, probability theory, mathematics and computer science. This tool enables multidimensional data analysis and more accurate interpretation of results. It is used in chemical analysis for food products quality control. The article describes the use of chemometric tools for testing the quality of popular stimulants: coffee, tea, wine, and beer. The use of chemometrics to classify stimulants by their type, geographic origin or chemical composition is presented.