Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Badanie właściwości dyfuzyjnych biopolimeru alginianowego

Właściwości dyfuzyjne biopolimeru, jakim był alginian wapnia, oceniono poprzez wielkość efektywnego współczynnika dyfuzji (De) wybranych jonów metali ciężkich w granulkach alginianowych. Granulki zawierały 5–10,8% mas. biosorbentu. Zbadano wpływ rodzaju jonu metalu, temperatury procesu, pH roztworu oraz zawartości alginianu w granulkach. Wartość De dla wybranych jonów metali ciężkich malała w kolejności: Cu > Zn > Pb > Cd > Cr. Dyfuzja jonów Cu(II) wewnątrz granulek alginianu wapnia przebiegała tym lepiej, im bardziej kwaśny był odczyn roztworu oraz im wyższa była temperatura procesu, a wzrost zawartości alginianu w granulkach prowadził do obniżenia wielkości De. Uzyskano dobrą zgodność danych doświadczalnych z modelem matematycznym.
The diffusion properties of calcium alginate biopolymer was investigated by determining the effective diffusion coefficient (De) in alginate granules containing 5–10.8% by mass of biosorbent. The influence of the type of sorbed metal ion, process temperature, solution pH and alginate content in the granules was investigated. It turned out that diffusion proceeds better, the more acidic the solution pH and the higher the process temperature. Increasing alginate content in the granules led to a decrease in the De value. For selected heavy metal ions De value decreases in the following order: Cu > Zn > Pb > Cd > Cr. Good agreement of the experimental data with the mathematical model was obtained.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies