Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Mieszalnik jako pasteryzator lodów

Przeanalizowano możliwość zastosowania mieszadeł turbinowo-łopatkowych o łopatkach pochylonych (mieszadła PBT) w mieszalniku z przegrodami jako układu mieszającego zamontowanego w pasteryzatorze do przygotowania lodów oraz ich pasteryzacji. Celem pracy była weryfikacja możliwości zastosowania mieszadła PBT z perforacją jako prostszego konstrukcyjnie i łatwiejszego w utrzymaniu czystości mieszadła przeznaczonego do emulgowania. Badaniom poddano mieszadło pełne oraz mieszadło perforowane. Zmierzono moc mieszania obu mieszadeł, rozkłady prędkości wewnątrz mieszalnika oraz rozkłady prędkości fluktuacyjnych i szybkości dyssypacji energii. Określono sposób cyrkulacji cieczy wewnątrz zbiornika. Badania wykonano z wykorzystaniem systemu PIV. Stwierdzono, że oba typy mieszadeł mogą być brane pod uwagę podczas projektowania układu mieszającego. Nieznacznie lepsze wyniki uzyskano w przypadku perforowanego mieszadła PBT.
Turbine-paddle stirrers were used in a baffled mixer to verify its applicability for prepn. ice cream blends. Mixing power, fluid velocity distribution, velocity fluctuation and energy dissipation rates were detd. The perforated stirrer was slightly more efficient than a solid one.
Praca wykonana w ramach projektów: POIR.01.01.01-00-675/17, POIR.01.01.01-00-933/18 współfinansowanych przez Narodowe Centrum Badań i Rozwoju oraz pracy nr 501/10-34-1-7318.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies