Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Opportunities for the use of post-production raw materials of the fruit and vegetable industry in the agri-food sector: a review

Tytuł:
Opportunities for the use of post-production raw materials of the fruit and vegetable industry in the agri-food sector: a review
Autorzy:
Rolewicz, Aleksandra
Krajewska, Marta
Starek-Wójcicka, Agnieszka
Data publikacji:
2025
Słowa kluczowe:
fruit sector
vegetable sector
by-products
processing, extraction methods
valorization
sektor owocowo-warzywny
produkty uboczne
przetwarzanie
metody ekstrakcji
waloryzacja
Język:
angielski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie  Pełny tekst  Link otwiera się w nowym oknie
In recent years, there has been growing interest in the reuse of fruit and vegetable processing of by-products due to their valuable components. This paper presents both conventional and innovative extraction methods that enable the recovery of many desirable bioactive compounds. In addition to their potential application in enriching soil with minerals and supplementing animal feed with dietary fiber, these compounds can primarily be used to enhance traditional food products by imparting health-promoting properties. Overall, the utilization of by-products generated in the fruit and vegetable sector offers numerous economic, environmental, and social benefits for the agri-food industry. These practices are in line with the principles of sustainable development and efficient resource management.
W ostatnich latach wzrosło zainteresowanie ponownym wykorzystaniem produktów ubocznych przetwórstwa owoców i warzyw ze względu na ich cenne składniki. W niniejszym artykule przedstawiono zarówno konwencjonalne, jak i innowacyjne metody ekstrakcji, które umożliwiają odzyskiwanie wielu pożądanych związków bioaktywnych. Oprócz ich potencjalnego zastosowania w wzbogacaniu gleby o minerały i uzupełnianiu paszy dla zwierząt o błonnik pokarmowy, związki te mogą być przede wszystkim wykorzystywane do ulepszania tradycyjnych produktów spożywczych poprzez nadawanie im właściwości prozdrowotnych. Ogólnie rzecz biorąc, wykorzystanie produktów ubocznych wytwarzanych w sektorze owoców i warzyw oferuje liczne korzyści ekonomiczne, środowiskowe i społeczne dla przemysłu rolno-spożywczego. Praktyki te są zgodne z zasadami zrównoważonego rozwoju i efektywnego zarządzania zasobami.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies