Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Bound water content measurement in cement pastes by stoichiometric and gravimetric analyses

Tytuł:
Bound water content measurement in cement pastes by stoichiometric and gravimetric analyses
Autorzy:
Prochoń, P.
Piotrowski, T.
Data publikacji:
2016
Słowa kluczowe:
bound water
cement paste
bogue equitation
hydration
cement hydration
woda związana
zaczyn cementowy
uwadnianie cementu
Język:
angielski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The cement hydration is one of the most complex processes creating the cement matrix. The degree of hydration is a quantity of Portland clinker with gypsum, that as a whole react with water. For purposes of this analysis it was found to be directly proportional to the bound water in the cement paste specimens. Using the gravimetric method the bound water content was determined in samples by calculating the quantitative loss of the dry specimens weight after igniting to 1000°C and keeping the temperature for 5h. Obtained results were collated with theoretical stoichiometric analysis based on the Bogue and Taylor equations and XRD testing for Portland cement, CEM I 42.5. Obtained outcome has confirmed the relationship between the degree of hydration and the bound water content in cement paste. The influence of the w/c ratio and cement oxide components on bound water quantity were also noticed.
Opracowanie ze środków MNiSW w ramach umowy 812/P-DUN/2016 na działalność upowszechniającą naukę.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies