Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Zastosowanie technik analizy fazy nadpowierzchniowej (headspace) w analizie związków lotnych żywności

Tytuł:
Zastosowanie technik analizy fazy nadpowierzchniowej (headspace) w analizie związków lotnych żywności
Autorzy:
Jeleń, H.
Wąsowicz, E.
Data publikacji:
2000
Słowa kluczowe:
żywność
związki lotne
faza nadpowierzchniowa
food
volatile compounds
headspace analysis
Język:
polski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
W pracy przedstawiono przegląd technik wyodrębniania substancji lotnych z żywności, opartych na analizie fazy nadpowierzchniowej. Opisano przykłady zastosowań techniki statycznej fazy nadpowierzchniowej, dynamicznej fazy nadpowierzchniowej i mikroekstrakcji do fazy stacjonarnej (SPME) w analizie wybranych związków lotnych piwa, metabolitów mikroflory oraz produktów oksydacji kwasów tłuszczowych. Nacisk położono głównie na prezentację zastosowań najnowszej z omawianych technik - SPME w analizie lotnych związków żywności.
Techniques used for isolation of volatile compounds from foods, based on headspace analysis have been presented. The main groups of techniques - static headspace, dynamic headspace and solid phase microextraction (SPME) have been discussed. Application in the field of beer volatile compounds analysis, fungal metabolites isolation, and fatty acids oxidation products determination have been presented.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies