Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Wpływ kulowania na właściwości użytkowe połączeń spawanych stali austenitycznej 1.4539 wykonanych metodą TIG i wiązką lasera

Tytuł:
Wpływ kulowania na właściwości użytkowe połączeń spawanych stali austenitycznej 1.4539 wykonanych metodą TIG i wiązką lasera
Autorzy:
Nasiłowska, B.
Bogdanowicz, Z.
Mońka, G.
Szymański, W.
Data publikacji:
2015
Słowa kluczowe:
kulowanie
stal austenityczna
TIG
laser
shot peening
austenitic stainless steel
Język:
polski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
W pracy przedstawiono wpływ kulowania pneumatycznego powierzchni na strukturę, mikrotwardość i naprężenia własne połączeń wykonanych ze stali austenitycznej 1.4539 spawanej wiązką lasera CO2 i metodą TIG. Celem praktycznym badań było uzupełnienie obecnego stanu wiedzy dotyczącego połączeń spawanych laserowo i metodą TIG umocnionych kulowaniem powierzchni. Badania wykazały znaczne rozdrobnienie struktury powierzchni połączeń spawanych oraz wzrost mikrotwardości i naprężeń ściskających.
This article presents shot-peening effect on the structure, microhardness and compressive of the austenitic steel 1.4539 welded by TIG and CO2 laser beam. Practical research aim is to supplement current state of knowledge and practice of the welded joints of the austenitic steel 1.4539 made by TIG and laser beam which is reinforced by shot-peening. The research shows significant defragmentation of the welded connections structure, microhardness and compressive stress increase.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies