Tytuł pozycji:
Geometrical features of seeds of new pumpkin forms
Plant growers are looking for new crops which would make farms and processing plants more profitable. Currently, in Poland, waste-free pumpkin processing is mainly associated with pumpkin seed production, oil extraction, pulverization of pumpkin oil cake to obtain pumpkin meal, the small-scale use of flesh in food production, but mainly the utilisation of flesh as a feed additive. During technological processes applied for the processing of pumpkin seeds it is important to be familiar with their physical characteristics. The aim of this study was to analyse the geometric characteristics of the seeds of new nine forms of the pumpkin variety Olga, which were bred by researchers from the Department of Plant Genetics, Breeding and Biotechnology at the Warsaw University of Life Sciences. Geometrical features were measured using the Digital Image Analysis (DIA) set, consisting of a digital camera (Nikon DXM 1200), computer and lighting (KAISER RB HF). The following geometrical features were measured: length, width, diameter, perimeter, area, circularity and elongation. Additionally, thickness of the seeds was measured by a calliper. Seeds of the studied forms of hull-less pumpkins differed from the standards in the dimensions and shape, whereas significant differences were demonstrated for the Olga variety standard. The most variable geometric characteristic of the seeds under study was area, while the least variable geometric characteristics of the pumpkin seeds turned out to be the circularity and width.
Hodowcy roślin szukają nowych roślin, które sprawiają, że gospodarstwa i zakłady przetwórcze są bardziej opłacalne. Obecnie w Polsce, bezodpadowe przetwarzanie dyni jest związane przede wszystkim z produkcją nasion dyni, wydobyciem oleju, rozdrabnianiem makucha do postaci mączki dyniowej, wykorzystaniem na małą skalę miąższu w produkcji żywności, ale przede wszystkim wykorzystanie miąższu jako dodatku do pasz. Podczas procesu technologiczne stosowanego do obróbki nasion dyni ważna jest znajomość ich cech fizycznych, dlatego celem niniejszej pracy była analiza cech geometrycznych nasion nowych dziewięciu form odmiany dyni Olga, które zostały wyhodowane przez naukowców z Katedry Genetyki, Hodowli Roślin i Biotechnologii Uniwersytetu Przyrodniczego w Warszawie. Cechy geometryczne były mierzone za pomocą zestawu do Cyfrowej Analizy Obrazu (DIA) składającego się z kamery cyfrowej (Nikon DXM 1200), komputera i oświetlenia (KAISER RB HF). W pracy zostały zmierzone takie cechy geometryczne jak: długość, szerokość, średnica zastępcza, obwód, pole powierzchni, kolistość i wydłużenie. Dodatkowo zmierzono grubość nasion za pomocą suwmiarki. Nasiona badanych form dyni bezłuskowej różniły się od standardów wymiarami i kształtem, przy czym istotne różnice wykazano w porównaniu ze standardem odmiany Olga. Najbardziej zmienną cechą geometryczną badanych nasion było pole powierzchni, natomiast najmniej zmienne okazały się takie cechy jak kolistość i szerokość.
Opracowanie ze środków MNiSW w ramach umowy 812/P-DUN/2016 na działalność upowszechniającą naukę.