Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Światłowód mikrostrukturalny kodomieszkowany jonami Yb3+/Tm3+ do badania właściwości cieczy

Tytuł:
Światłowód mikrostrukturalny kodomieszkowany jonami Yb3+/Tm3+ do badania właściwości cieczy
Autorzy:
Czajkowski, K.
Data publikacji:
2015
Słowa kluczowe:
światłowód mikrostrukturalny
luminescencja
pomiar stężenia cieczy
microstructural fiber
luminescence sensor
liquid concentration measurement
Język:
polski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
W artykule przedstawiono światłowód mikrostrukturalny do pomiaru stężenia roztworów. Zaprojektowane włókno posiadające otwory powietrzne i rdzeń ko-domieszkowany jonami Yb3+/Tm3+ wykorzystano jako element do budowy czujnika stężenia chlorofilu i fluoresceiny. Zaprezentowano pomiary stężeń tych związków w zakresach: 2,75 - 13,66 [mg/dm3] (chlorofil) i 0,25 - 5,42·10-4 [%mol] (fluoresceina). Osiągnięto czułości pomiarowe, które wynoszą 0,005 [1/(mg/dm3)] (chlorofil) i 1,61·10-4 [1/mol%] (fluoresceina).
This paper presents microstructural optical fiber for measuring the concentration of solutions. Designed fiber having air holes and the core co-doped with Yb3+/Tm3+ ions is used as a part of the construction of the sensor measuring the concentration of chrorophyll and fluorescein. Measurements of the concentration of these compounds are presented in the range of: 2,75 - 13,66 [mg/dm3] (chlorophyll) and 0,25 - 5,42·104 [%mol] (fluorescein).Measurement sensitivity is 0,005 [1/(mg/dm3)] (chlorophyll a) and 1,61·10-4 [1/mol%] (fluorescein).

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies