Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Nanovortex evolution in entrance part of the 2D open type long nanocavity

Tytuł:
Nanovortex evolution in entrance part of the 2D open type long nanocavity
Autorzy:
Kordos, A.
Kucaba-Piętal, A.
Data publikacji:
2018
Słowa kluczowe:
nanofluidics
molecular dynamics
nanocavity
nanovortices
nanodevices
dynamika molekularna
nanowgłębienia
nanowiry
nanourządzenia
Język:
angielski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie  Pełny tekst  Link otwiera się w nowym oknie
Non-equilibrium molecular dynamics method (NEMD) is applied to investigate a formation process of water nanovortex in 7 nm wide nanocavity (aspect ratio of which was equal to 3.6). The flow in the nanocavity was induced by Poiseuille 2D water nanoflow in a main nanochannel, to which the nanocavity is situated perpendicularly. The wall of main channel and the nanocavity is made from quartz. Flow is induced by applying constant force to molecules inside the main channel. Based on NEMD simulation data, the sequence of images representing water velocity vector fields was obtained at constant time intervals equal to 1 ns, which shows vortex formation mechanism. Flow field images analysis indicates that the shape and centre position of the nanovortex vary slightly each nanosecond, nevertheless, the structure remains stable in the flow field at the entrance to the nanocavity.
Opracowanie rekordu w ramach umowy 509/P-DUN/2018 ze środków MNiSW przeznaczonych na działalność upowszechniającą naukę (2018).

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies