Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Projektowanie żywności z wykorzystaniem metody design thinking – studium przypadku

Artykuł jest teoretycznym i empirycznym studium poświęconym wykorzystaniu metody design thinking do zaprojektowania innowacyjnego produktu żywnościowego. Design thinking to sposób myślenia, który wspiera rozwiązywanie problemów i tworzenie nowych, innowacyjnych rozwiązań w oparciu o głębokie zrozumienie potrzeb użytkowników, którzy mają z nich skorzystać. W pierwszej części artykułu przedstawiono problematykę i istotę metody design thinking w pięciu iteracyjnych etapach. W drugiej części artykułu omówiono zastosowanie usystematyzowanego podejścia design thinking do opracowania innowacyjnego produktu żywnościowego w formie studium przypadku. W efekcie przeprowadzonego projektu powstały paluszki pocky z mąki orkiszowej z polewą czekoladową z migdałami i orzechami nerkowca, jako przekąska dla osób wykluczających laktozę z diety. Opracowany produkt uwzględniał zarówno potrzeby i oczekiwania docelowego konsumenta, jak również kontekst projektowania.
The article is a theoretical and empirical study on the use of design thinking approach to design an innovative food product. Design thinking is a way of thinking that supports solving problem and the creation of new innovative solutions based on a deep understanding of the needs of users who will benefit from them. The first part of the article presents the issues and essence of design thinking in five iterative stages. The second part of the article, in the form of a case study, discusses the application of a structured design thinking approach to the development of an innovative food product. As a resulted of the project, the pocky sticks spelt flour with chocolate topping with almonds and cashew nuts were created, as a snack for people who exclude lactose from their diet. The developed product took into account both the needs and expectations of the target consumer, as well as the design context.
Opracowanie rekordu ze środków MNiSW, umowa nr SONP/SP/546092/2022 w ramach programu "Społeczna odpowiedzialność nauki" - moduł: Popularyzacja nauki i promocja sportu (2024).

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies