Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Cegła klinkierowa jako materiał do budowy elementów rozpraszających dźwięk na przykładzie sali koncertowej

Tytuł:
Cegła klinkierowa jako materiał do budowy elementów rozpraszających dźwięk na przykładzie sali koncertowej
Autorzy:
Kłosak, Andrzej K.
Warzocha, Karolina
Data publikacji:
2023
Słowa kluczowe:
sala koncertowa
projekt akustyczny
cegła klinkierowa
rozproszenie dźwięku
dyfuzor akustyczny
badanie modelowe
concert hall
acoustic design
glazed brick
sound diffusion
acoustic diffuser
model test
Język:
polski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
W artykule omówiono projekt, wykonanie i właściwości akustyczne ściennego ceglanego dyfuzora dźwięku wykonanego z tradycyjnej cegły klinkierowej, zastosowanego w Sali Koncertowej im. Krzysztofa Pendereckiego z widownią na 550 miejsc w Radomiu. Omówiono wstępne analizy przy użyciu modeli komputerowych, późniejsze badania na modelach w skali oraz badania na pełnowymiarowych elementach w komorze pogłosowej.
This paper discusses the design, realization and acoustical performance of a brick wall diffuser constructed from clincker brick for 550 seats concert hall, located in Radom, Poland opened in 2010. Early designs with computer models as well as later scale model tests and full scale reverberation mesurements are described.
Opracowanie rekordu ze środków MNiSW, umowa nr SONP/SP/546092/2022 w ramach programu "Społeczna odpowiedzialność nauki" - moduł: Popularyzacja nauki i promocja sportu (2024).

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies