Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Microstructure and mechanical properties of welded joints in austenitic steel TP347HFG after operation

Tytuł:
Microstructure and mechanical properties of welded joints in austenitic steel TP347HFG after operation
Autorzy:
Wojsyk, Kwiryn
Merda, Agata
Klimaszewska, Klaudia
Urbańczyk, Paweł
Golański, Grzegorz
Data publikacji:
2020
Słowa kluczowe:
welded joint
steel TP347HFG
microstructure
mechanical properties
połączenia zgrzewane
stal TP347HFG
mikrostruktura
właściwości mechaniczne
Język:
angielski
polski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The analysis involved a similar welded joint made of steel TP347HFG after operation at a temperature of 580°C. Tests revealed that the primary mechanisms responsible for the degradation of the microstructure in all areas of the joint subjected to analysis were precipitation processes within the grains and along the grain boundaries. The grain boundaries contained two morphologies forming a continuous lattice. Precipitation processes resulted in the high tensile strength of the joint and high hardness within the weld face area. After operation, the test joint was characterised by relatively high impact energy, which could be attributed to the fine-grained microstructure and the presence of numerous annealing twins.
Analizie poddano jednoimienne złącze spawane stali TP347HFG po eksploatacji w temperaturze 580°C. Przeprowadzone badania wykazały, że głównym mechanizmem degradacji mikrostruktury we wszystkich obszarach analizowanego złącza były procesy wydzieleniowe na granicach i wewnątrz ziaren. Na granicach ziaren obserwowano dwie morfologie wydzieleń, które tworzyły ich ciągłą siatkę. Zachodzące procesy wydzieleniowe skutkowały wysoką wytrzymałością na rozciąganie złącza oraz twardością w obszarze lica spoiny. Badane złącze po eksploatacji charakteryzowało się jeszcze względnie wysoką energią łamania, która wynikała zapewne z drobnoziarnistej mikrostruktury oraz obecności licznych bliźniaków wyżarzania.
1. Wersja polska artykułu w wydaniu papierowym s. 59-63
2. Opracowanie rekordu ze środków MNiSW, umowa Nr 461252 w ramach programu "Społeczna odpowiedzialność nauki" - moduł: Popularyzacja nauki i promocja sportu (2021).

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies