Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Energochłonność dynamicznego zgniatania ziarna w modelu gniotownika

Przedstawiono wyniki badań dynamicznego rozdrabniania ziarna pszenicy w gniotowniku modelowym. Badano wpływ odmiany pszenicy, poziomu nawożenia, szklistości i twardości ziarna, zawartości białka, włókna, tłuszczu i popiołu, oraz prędkości walców rozdrabniacza na wartość zapotrzebowania energii gniecenia. Istotny okazał się wpływ poziomu nawożenia, szklistości oraz prędkości walców rozdrabniacza.
Results of investigations on the dynamic grinding of wheat grain in a model roller-crusher were presented. The effect of such factors as wheat cultivar, fertilization level, grain hardness and vitreousness, the contents of protein, fat, fibre, and ash as well as the rollers' speed, on energy consumption at crushing grain, were studied. Energy consumption was significantly affected by fertilization level, grain vitreousness and speed of the crushing rollers.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies