Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Immobilization with Ca–Alg@gelatin hydrogel beads enhances the activity and stability of recombinant thermoalkalophilic lipase

Tytuł:
Immobilization with Ca–Alg@gelatin hydrogel beads enhances the activity and stability of recombinant thermoalkalophilic lipase
Autorzy:
Yildiz Dalginli, Kezban
Atakisi, Onur
Data publikacji:
2023
Słowa kluczowe:
alginate
gelatin
hydrogel beads
thermoalkalophilic lipase
immobilization
characterization
alginian
żelatyna
koraliki hydrożelowe
unieruchomienie
charakteryzacja
Język:
angielski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie  Pełny tekst  Link otwiera się w nowym oknie
This study aims at the immobilization and characterization of thermoalkalophilic lipases produced recombinantly from Bacillus thermocatenulatus BTL2 and Bacillus pumilus MBB03. For this purpose, immobilization of the produced enzymes in calcium-alginate@gelatin (Ca–Alg@gelatin) hydrogel beads, immobilization optimization and characterization measurements of the immobilized-enzyme hydrogels were conducted. Optimum temperature and pH values were determined for B. thermocatenulatus and B. pumilus MBB03 immobilized-enzyme hydrogels (60–70 °C, 55 °C and pH 9.5, pH 8.5). Thermal stability was determined between 65 °C and 60 °C of B. thermocatenulatus and B. pumilus MBB03 immobilized enzymes, respectively. The pH stability was determined between pH 7.0–11.0 at +4°C and pH 8.0–10.0 at +4 °C, respectively. In conclusion, the entrapment technique provided controlled production of small diameter hydrogel beads (~ 0:19 and ~ 0:29) with negligible loss of enzyme. These beads retained high lipase activity at high pH and temperature. The activity of Ca–Alg@gelatin-immobilized lipase remained relatively stable for up to three cycles and then markedly decreased. With this enzyme immobilization, it may have a potential for use in esterification and transesterification reactions carried out in organic solvent environments. We can conclude that it is one of the most promising techniques for highly efficient and economically competent biotechnological processes in the field of biotransformation, diagnostics, pharmaceutical, food and detergent industries.
Opracowanie rekordu ze środków MEiN, umowa nr SONP/SP/546092/2022 w ramach programu "Społeczna odpowiedzialność nauki" - moduł: Popularyzacja nauki i promocja sportu (2022-2023).

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies