Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Charakterystyka procesu sorpcji wody przez produkty wysokobiałkowe na przykładzie mąk sojowych

Tytuł:
Charakterystyka procesu sorpcji wody przez produkty wysokobiałkowe na przykładzie mąk sojowych
Autorzy:
Ruszkowska, M.
Data publikacji:
2014
Słowa kluczowe:
mąka sojowa
izoterma sorpcji
pojemność monowarstwy
powierzchnia właściwa sorpcji
soy flour
sorption isotherm
monolayer capacity
specific surface sorption
Język:
polski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Celem podjętych badań była charakterystyka procesu sorpcji produktów wysokobiałkowych na przykładzie mąk sojowych. Ocenie poddano mąkę sojową (I) uzyskaną w wyniku rozdrobnienia całego ziarna soi, oraz mąkę sojową odtłuszczoną (II). W badanych produktach charakterystykę procesu sorpcji przeprowadzono metodą statyczną poprzez wyznaczenie izoterm sorpcji pary wodnej. Zakres badań obejmował aktywność wody od 0,07 do 0,93 (20±1°C). Czas ustalania równowagi układu wynosił 45 dni. Na podstawie początkowej masy produktu oraz zmian zawartości wody obliczono równowagowe zawartości wody i wykreślono izotermy sorpcji pary wodnej. Do matematycznej interpretacji przebiegu izoterm sorpcji pary wodnej zastosowano równanie BET w zakresie aktywności wody 0,07
The aim of the study was to evaluate the sorption process on the example of high protein soy flour. Evaluation assessed the soy flour (I) obtained as a result of the fragmentation of whole soybeans and defatted soy flour (II). The products examined characteristics of the sorption process was carried out using a static through the appointment of sorption isotherms of water vapor. The scope of the research included a water activity of 0.07 to 0.93 (20 ± l°C). The equilibration time was 45 days. On the basis of the initial product weight and water content changes the equilibrium water content was calculated and plotted against water vapor sorption isotherm. For the mathematical interpretation of the course of water vapor adsorption isotherms using the BET equation in the range of water actMty 0.07 < aw < 0.33, Equations have been characterized on the basis of the coefficient of determination (R2), fit standard error (FitStdErr) defined on a Jandel-Table Curve 2D v 5.01. Calculated from equations further calculated monolayer capacity sorption and surface area.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies