Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Struktura przenośnika jako czynnik determinujący mechanizm transportu chromu(III) w membranie ciekłej

Tytuł:
Struktura przenośnika jako czynnik determinujący mechanizm transportu chromu(III) w membranie ciekłej
Autorzy:
Rajewski, J.
Religa, P.
Gierycz, P.
Data publikacji:
2014
Słowa kluczowe:
D2EHPA
CYANEX 272
membrana ciekła
powstawanie miceli
Cyanex 272
liquid membrane
micellization
Język:
polski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie  Pełny tekst  Link otwiera się w nowym oknie
Zbadano zjawisko powstawania wody w membranie ciekłej zawierającej D2EHPA oraz CYANEX272 w roli przenośników jonów. W układzie zachodzi micelizacja cząsteczek D2EHPA, a w powstających agregatach tworzą się przestrzenie/kanały transportowe umożliwiające przepływ jonów Cr(III). CYANEX 272 nie tworzy tak rozbudowanych struktur. Opisany mechanizm transportu stanowić będzie podstawę teoretyczną do opracowania modelu matematycznego dla transportu jonów Cr(III) w badanym układzie z SLM.
A phenomenon of water formation in the liquid membrane containing D2EHPA and CYANEX272 as ions carriers was investigated in the paper Micellization of the D2EHPA particles occurs in the system. Transportation spaces/channels are formed inside created aggregates allowing the flow c Cr(III) ions. CYANEX 272 does not create such large structures. This transportation mechanism should provide a theoretical basis for the mathematical model of Cr (III) transportation in the system studied.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies