Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Technologia budowy mostu przez Wisłę koło Kwidzyna i estakad dojazdowych

Tytuł:
Technologia budowy mostu przez Wisłę koło Kwidzyna i estakad dojazdowych
Autorzy:
Zawiła, P.
Dargacz, P.
Knoppik, P.
Data publikacji:
2014
Słowa kluczowe:
most extradosed
estakada dojazdowa
Kwidzyn
technologia budowy
projekt techniczny
obliczanie
extradosed bridge
access flyover
Kwidzyń
construction technology
technical design
calculation
Język:
polski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Most ma konstrukcję extradosed długości 807,5 m. Składa się z 6 przęseł rozpiętości 69,5 + 130 + 2×204 + 130 + 70 m. Jego przekrój poprzeczny jest skrzynkowy jednokomorowy wysokości 3,5 m. Na ustrój nośny sprężony i pylony zastosowano po raz pierwszy w Polsce beton klasy B80, a na podpory beton klasy B40. Most jest zlokalizowany w obszarze Natura 2000. Opisano technologię budowy mostu extradosed, wyróżniającego się rekordową obecnie w Europie rozpiętością przęsła tej konstrukcji, wynoszącą 204 m.
Executed extradosed bridge with a lenght of 807,5 m consists of 6 spans: 69,5 + 130 + 2×204 + 130 + 70 m. Bridge cross-section is prestressed concrete one space box girder 3,5 m high. Superstructure and pylons are structured (first time in Poland) from B80 concrete, and piers from B40 concrete. Bridge is located in Natura 2000 area. There is described method of erection of the bridge, which has the record-breaking span in Europe in type of extradosed bridges with lenght 204 m.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies