Tytuł pozycji:
Bakteriofagi jako czynniki biokontroli populacji niepożądanych bakterii
Bakteriofagi, czyli wirusy atakujące bakterie, stanowią najliczniejszą grupę biologicznych form życia na Ziemi. Każdy gatunek bakterii posiada jeden lub wiele bakteriofagów, które stanowią naturalny czynnik regulujący liczebność ich populacji w przyrodzie. Specyfika oddziaływania fagów na bakterie czyni je obiecującą alternatywą dla przeciwbakteryjnych środków chemicznych przy zwalczaniu bakterii patogennych i niepożądanych, w tym szczepów biofilmotwórczych czy opornych na antybiotyki. Zdolność bakteriofagów do kontrolowania populacji bakterii spowodowała, że znajdują one zastosowanie w różnych sektorach gospodarki, w tym w medycynie i weterynarii, rolnictwie, akwakulturach, oczyszczaniu ścieków, przemyśle spożywczym, a także jako bioindykatory zanieczyszczenia mikrobiologicznego. Obiecującym rozwiązaniem może być także zastosowanie bakteriofagów do eliminacji patogennych bakterii w środowisku pracy, co pozwoli zmniejszyć zagrożenie ze strony szkodliwych czynników biologicznych.
Bacteriophages, i.e. viruses that attack bacteria, are the largest group of biological life forms on Earth. Every species of bacteria has one or more bacteriophages, which act as a natural regulator of their population in environment. The specific way in which phages interact with bacteria makes them a promising alternative to antibacterial chemicals in controlling pathogenic and unwanted bacteria, including biofilm-producing strains or antibiotic-resistant ones. The ability of bacteriophages to control bacterial populations has led to their use in medicine, veterinary medicine, agriculture, aquaculture, wastewater treatment, the food industry, and as bioindicators of microbiological pollution. A promising solution could be the use of bacteriophages to eliminate pathogenic bacteria in the occupational environment, which would reduce the risk posed by harmful biological agents.