Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Żywność dla astronautów

Tytuł:
Żywność dla astronautów
Autorzy:
Achremowicz, B.
Data publikacji:
2016
Słowa kluczowe:
żywność dla astronautów
podróż kosmiczna
zabezpieczenie trwałości
food for astronauts
space travel
sustainability
Język:
polski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Przygotowania do podróży kosmicznej na Marsa wymagają zabezpieczenia żywności o trwałości od 3 do 5 lat. Amerykańscy technolodzy pracują już nad opracowaniem produktów o odpowiedniej trwałości, zachowujących korzystne walory odżywcze i organoleptyczne. Witaminy poddawane są mikrokapsułkowaniu w biodostępnych otoczkach ze skrobi o regulowanym poziomie lipidów. Testowane są nowatorskie metody sterylizacji mikrofalowej MATS (Microwave Assisted Thermal Sterilization), wspomaganej wysokim ciśnieniem PATS (Pressure Assisted Thermal Sterilization). Opracowano również nowy materiał opakowaniowy KuraristerTM. Jest to semikrystaliczny, termoplastyczny alkoholowy kopolimer etyleno-winylowy, dostosowany do zaawansowanych ciśnieniowo-mikrofalowych procesów sterylizacji żywności. Prezentowane osiągnięcia najnowszej techniki utrwalania żywności mogą znaleźć zastosowanie również w komercyjnej produkcji żywności specjalnego przeznaczenia.
Preparations for space travel to Mars require ensuring food sustainability for 3 to 5 years. American technologists are already working on the development of the products with adequate stability, retaining beneficial nutritional and organoleptic qualities. Vitamins are subjected to micro encapsulation in bioavailable coatings composed of starch with regulated lipid levels. Innovative methods of sterilization MATS (Microwave Assisted Thermal Sterilization), assisted PATS (Pressure Assisted Thermal Sterilization) are tested. A new packaging material KuraristerTM has been developed. It is a semi-crystalline thermoplastic copolymer of ethylene-vinyl alcohol, adapted for high-pressure microwave food sterilization process. The latest achievements in food preservation techniques can also be used in the commercial production of special purpose food.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies