Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Enzymatyczna propanoliza trioctanu glicerolu

Tytuł:
Enzymatyczna propanoliza trioctanu glicerolu
Autorzy:
Szewczyk, K. W.
Pilarek, M.
Wrona, M.
Data publikacji:
2001
Słowa kluczowe:
lipidy
alkoholiza
reakcja enzymatyczna
lipids
alcoholysis
enzymatic reaction
Język:
polski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Przedstawiono wyniki badań procesu alkoholizy trioctanu glicerolu 1-propanolem katalizowanej przez lipazę B z Candida antárctica (Novozym 435®). Określono optymalne parametry prowadzenia reakcji, tj. temperaturę (50°C) i stężenie biokatalizatora w mieszaninie reakcyjnej (7% w stosunku do początkowej ilości triglicerydu). Zbadano wpływ stężenia użytego w procesie alkoholu na szybkość reakcji. W pracy dokonano szczegółowej analizy procesu alkoholizy oraz wykazano, że wyższe stężenia 1-propanolu powodują obniżenie szybkości reakcji przy równoczesnym wzroście wydajności powstających produktów.
The results of the triacetin alcoholysis catalyzed by Candida antárctica lipase B (Novozym 435®) has been presented. The optimal parameters of reaction, that is the temperature (50°C) and the enzyme concentration in reaction mixture (7%) have been found. The influence of alcohol amount on the reaction rate is discussed. The higher 1-propanol concentrations cause the decrease of the reaction rate and, at the same time, increase the products synthesis efficiency.
Praca finansowana w ramach grantu KBN 3TO9C-049.19.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies