Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Zastosowanie metody ATSD do wyznaczania efektywnego zakresu krystalizacji wybranych stopów aluminium

Tytuł:
Zastosowanie metody ATSD do wyznaczania efektywnego zakresu krystalizacji wybranych stopów aluminium
Autorzy:
Pucka, G.
Gierek, A.
Data publikacji:
2001
Słowa kluczowe:
metoda ATSD
krystalizacja
krzepnięcie
stopy aluminium
skurcz liniowy
ATSD method
solidification
crystallization
aluminum alloys
linear shrinkage
preshrinkage crystallization
Język:
polski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
W pracy przedstawiono wyniki zastosowania metody ATSD (równoczesnej rejestracji i analizy różniczkowej krzywych stygnięcia i swobodnego skurczu liniowego) dla stopów AK7, AK11 i AK17. Wyznaczono podstawowe parametry charakterystyczne stygnięcia (zakres krzepnięcia, efektywny zakres krystalizacji czasy ich trwania) i skurczu liniowego (skurczu całkowitego, rzeczywistego, rozszerzenie przedskurczowe). Podjęto próbę wyjaśnienia zaobserwowanych zjawisk.
Presented in this work are the results of application of the ATSD method (a derivative analysis of simultaneously recorded cool-down and free linear shrinkage curves) for the alloys of AK7, AK11 and AK17. Determined have been the basic characteristic cool-down parameters (solidification range, effective crystallization range, duration times) and the linear shrinkage (total and actual shrinkage, pre-shrinkage expansion). Undertaken has been an attempt to explain the phenomena observed.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies