Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Drożdże piekarnicze Saccharomyces cerevisiae jako eukariotyczny organizm modelowy - cz. I

Tytuł:
Drożdże piekarnicze Saccharomyces cerevisiae jako eukariotyczny organizm modelowy - cz. I
Autorzy:
Cal-Bąkowska, M.
Data publikacji:
2015
Słowa kluczowe:
drożdże piekarnicze
Saccharomyces cerevisiae
organizm modelowy eukariotyczny
biologia molekularna
metody badawcze
yeast
eukaryotic model organism
molecular biology
research methods
Język:
polski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Obecnie drożdże Saccharomyces cerevisiae są jednym z najczęściej wykorzystywanych na świecie eukariotycznych organizmów modelowych. Wybór ten związany jest z dużym podobieństwem wielu molekularnych procesów zachodzących w komórkach drożdży do komórek wyższych eukariontów. Zastosowanie modelu drożdżowego znacząco pogłębiło wiedzę w zakresie biologii molekularnej komórek eukariotycznych.
Currently, the yeast Saccharomyces cerevisiae is one of the world’s most commonly used eukaryotic model organisms. This choice is related to the high degree of similarity numerous of molecular processes between yeast cells and higher eucaryotes. Use of the yeast model significantly deepened knowledge in the field of molecular biology of eukaryotic cells.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies