Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Structure Analysis and Properties of Unleaded Brasses

The analysis of brasses regarding their microstructure, mechanical properties and ecological characteristics has been presented. The influence of characteristic alloying elements contained in the brasses and the possibilities of replacing them with other elements have been assessed. The paper contains the results of studies on the influence of chosen additional elements shaping the structure and properties of unleaded alloys based on Cu-Zn system as the matrix. The research aimed at determining the mechanism and the intensity of influence of such additives as tellurium and bismuth. The microstructures were investigated with the help of light microscopy and scanning electron microscopy with X-ray microanalysis (SEM-EDS) for determining significant changes of the properties.
Przedstawiono analizę mosiądzów w zakresie mikrostruktury, właściwości wytrzymałościowych oraz charakterystyki ekologicznej. Poddano ocenie wpływ charakterystycznych pierwiastków stopowych zawartych w mosiądzach i możliwości zastąpienia ich innymi. W pracy ujęto wyniki badań wpływu wybranych dodatkowych pierwiastków kształtujących strukturę i właściwości bezołowiowych stopów na osnowie układu Cu-Zn. Podjęte badania miały na celu określenie mechanizmu i intensywności oddziaływania dodatków takich jak: tellur i bizmut. Przeprowadzono badania mikrostruktur z wykorzystaniem mikroskopii świetlnej oraz mikroskopii skaningowej z mikroanalizą rentgenowską SEM-EDS, dla określenia istotnych zmian właściwości.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies