Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Badania nad możliwością zagospodarowania odpadowego azotanu(V) magnezu

Tytuł:
Badania nad możliwością zagospodarowania odpadowego azotanu(V) magnezu
Autorzy:
Hubicki, Z.
Kołodyńska, D.
Wójcik, G.
Rusek, P.
Data publikacji:
2012
Słowa kluczowe:
nawozy mineralne
przemysł nawozowy
azotan(V) magnezu
ochrona środowiska
fertilizers
fertilizer industry
magnesium nitrate(V)
environment protection
Język:
polski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Przedstawiono możliwości zastosowania azotanu(V) magnezu w produkcji nawozów mineralnych w kraju, a także metody wytwarzania soli magnezu stosowanych jako nawozy mineralne (azotan(V) magnezu i siarczan(VI) magnezu). Omówiono podstawowe właściwości fizykochemiczne azotanu(V) magnezu. Na podstawie przeprowadzonych badań roztwarzania odpadowego azotanu(V) magnezu w zależności od temperatury, pH i rodzaju kwasu wykazano, że czynniki te mają decydujący wpływ na czystość otrzymanego roztworu. Zdecydowanie najlepsze wyniki można uzyskać w wyniku rozpuszczania odpadowego azotanu(V) magnezu w wodzie. W wyniku obniżenia wartości pH poniżej 4,0 zawartość jonów Mg(II) wzrasta do 6,4%. Natomiast zastosowanie 50-proc. roztworu HNO₃ lub H₂SO₄ powoduje wzrost ilości jonów magnezu jedynie o 7%. Ponadto, po dodaniu wody zawartość jonów Fe(III) jest nieznaczna, podczas gdy zastosowanie kwasu azotowego(V) lub siarkowego(VI) powoduje wzrost zanieczyszczenia roztworu przez jony Fe(III) o 10%.
Waste Mg(NO₃)₂ was purified by dissoln. in H₂O and concd. HNO₃ and H₂SO₄ (50%) to remove Fe(III) ions. Use of H₂O was the most efficient.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies