Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Powlekanie żywności proszkami

Tytuł:
Powlekanie żywności proszkami
Autorzy:
Marchewka, Agnieszka
Domian, Ewa
Data publikacji:
2019
Słowa kluczowe:
powlekanie proszkowe
suche powlekanie
powlekanie elektrostatyczne
powder coating
dry coating
electrostatic coating
Język:
polski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Zastosowanie technologii powlekania żywności proszkami daje producentom możliwość stworzenia szerokiej gamy produktów o różnorodnych smakach i kolorach. Sztandarowym przykładem wykorzystania tej techniki są przekąski z nanoszoną solą lub różnego rodzaju mieszankami przypraw oraz składnikami funkcjonalnymi. W artykule przedstawiono urządzenia technologiczne wykorzystywane w operacji powlekania, takie jak bębny powlekające i przenośniki taśmowe, z uwzględnieniem systemów dozowania proszków. Scharakteryzowano technikę powlekania elektrostatycznego, która wykazuje lepszą wydajność w porównaniu z metodą konwencjonalną. Zwrócono uwagę na właściwości proszków – rozmiar, kształt, sypkość, gęstość i rozpuszczalność – wpływające na skuteczność procesu. Nakreślono problemy występujące podczas powlekania, jak: niewystarczająca adhezja, pylenie, kohezyjność, zapychanie i wzbieranie, oraz zaproponowano sposoby ich rozwiązania.
The use of food coating technology for powders gives producers the opportunity to create a wide range of products with a variety of flavors and colors. The flagship example of using this technique are snacks with spread salt or various kinds of spice blends and functional ingredients. The article presents technological devices used in coating operations, such as coating drums and belt conveyors, including powder dosing systems. The electrostatic coating technique, which shows a higher coating efficiency compared to the conventional method, was characterized. Attention is paid to the properties of powders – size, shape, flowability, density and solubility – affecting the efficiency of the process. Problems occurring during coating, such as insufficient adhesion, dustiness, cohesiveness, clogging and surging, as well as methods of solving them are outlined.
Opracowanie rekordu w ramach umowy 509/P-DUN/2018 ze środków MNiSW przeznaczonych na działalność upowszechniającą naukę (2019).

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies